SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Galerije

Foto: Mestna občina Velenje (Edita Fric)

Galerija Velenje

30. septembra 2015 je svoja vrata odprla prenovljena Galerija Velenje!

V galeriji bo po novem zaživel Center kreativnih industrij, ki bo za deset občin Savinjsko-šaleške regije zagotavljal boljše razmere za kreativno – ne samo strogo umetniško, temveč na primer tudi arhitekturno – ustvarjanje in njegovo uveljavljanje v nacionalnem in mednarodnem prostoru. Predvsem pa bo spodbujal sodelovanje med ustvarjalci in gospodarstvom.

Kontakt in odpiralni čas

Galerija na prostem

Galerija na prostem je eden od rezultatov EU projekta CityImpulses v našem mestu. Zunanje razstavišče je Mestna občina Velenje postavila, da bi olepšala in poživila pešpot, ki povezuje ožje mestno središče in Kardeljev trg. V Galeriji na prostem se predstavljajo domači in gostujoči razstavljavci, rdeča nit vseh razstav pa je seveda Velenje. Na ogled so postavljeni v fotografski objektiv ujeti tematski motivi – ljudje, dogodki, pokrajine, grajeno okolje, izdelki, detajli ... Vsaka razstava je predvidoma postavljena tri mesece.

Kiparska zbirka Ivana Napotnika v Vili Mayer

V nadstropju Vile Mayer je od leta 2011 razstavljena stalna zbirka kiparskih del akademskega kiparja Ivana Napotnika. Na ogled je postavljenih 60 del od okoli 400 evidentiranih.

Napotnik je eden pomembnejših kiparjev v slovenskem umetniškem prostoru prve polovice 20. stoletja. Znan je po mali plastiki v lesu.

Rodil se je leta 1888 v vasi Zavodnje nad Šoštanjem, kjer je pozneje preživel tudi večji del življenja.

Preberi več

Kontakt in odpiralni čas

233 stopnic v zgodovino Velenja, do Velenjskega gradu

V letu 2014 je bila odprta prenovljena pešpot, ki vodi od Vile Biance do Velenjskega gradu. Odslej bo pot osvetljena, na razglednih točkah bodo k počitku vabile nove klopi, Muzej Velenje pa je pripravil tudi razstavo, ki vas bo ob poti po stopnicah seznanila s preteklostjo našega mesta in Šaleške doline.

Galerija eMCe plac

Galerija eMCe plac se nahaja v istoimenskem mladinskem klubu, ki se nahaja na Šaleški cesti 3. V galerijskih prostorih se mesečno menjujejo raznolike razstave mladih umetnikov. S tem dajemo možnost umetnikom da se predstavijo širši skupini ljudi, obiskovalcem pa damo možnost, da se z umetnostjo seznanijo tudi izven formalnih izobraževalnih procesov. S tem ko umetnost postavimo v prostor, kjer mladi preživljajo svoj prosti čas, jim jo približamo ter jih spodbudimo h kreativnem razmišljanju, ustvarjanju in nadalnjem spremljanju umetniške scene.

Kontakt in odpiralni čas

Galerija Fbunker

V februarju 2017 je v podhodu pri Vili Bianci svoja vrata odprla nova galerija, namenjena fotografiji in filmu. Fbunker je novo velenjsko razstavišče v podhodu, ki povezuje staro in novo Velenje. V sodelovanju z Mestno občino Velenje in Muzejem Velenje je novo pridobitev velenjske kulturne krajine programsko zasnoval in uresničil uveljavljeni velenjski samostojni ustvarjalec Črt Valenčak.

Preberi več

Kontakt in odpiralni čas