SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Mesto po meri vseh

Velenje je mesto, ki je dostopno vsakomur: tako seniorjem, gibalno oviranim kot tudi slabovidnim in slepim, naglušnim in gluhim in ostalim osebam z raznimi omejitvami.

Ker je Velenje mlado mesto, posebno pozornost posvečamo tudi mladim in otrokom. Velenje se ponaša s certifikati Otrokom prijazno Unicefovo mesto, Mladim prijazna občina, Starosti prijazno mesto in Občina po meri invalidov.

Osebam z raznimi omejitvami namenjamo posebno pozornost, saj jim želimo omogočiti dostojanstveno spoznavanje Velenja in celotne SAŠA regije. V mestu so na voljo prilagojena parkirna mesta za invalide, urejene klančine v mestu in okolici ter ustrezna prometna signalizacija.

Vila Bianca

Vila je dostopna gibalno oviranim osebam. S parkirnimi prostori za invalide, dvigalom in prilagojenimi sanitarijami, omogočamo enakovredno spoznavanje vile. Naglušni lahko dogodke, prireditve in poroke v Dvorani Bianca spremljajo s pomočjo indukcijske zanke. 

Na Zavodu za turizem Šaleške doline omogočamo uporabo lupe in infotela za slabovidne. Tudi promocijski material in spominke prilagajamo slabovidnim osebam. Posebnost so med drugim tudi razglednice, ki s pomočjo različnih kontrastov, omogočajo slabovidnim boljšo prepoznavo razglednice. V našo ponudbo spominkov vključujemo spominke, ki jih proizvajajo osebe z različnimi omejitvami Varstveno-delovnega centra SAŠA – enota Ježek Velenje, ter spominke Inštituta Integra.

Po predhodni najavi vas in vaše goste pozdravimo v znakovnem jeziku. 

Muzej premogovništva Slovenije

Muzej premogovništva Slovenije v Velenju je edini muzej v Sloveniji, ki je pod zemljo dostopen osebam z različnimi omejitvami, tudi gibalno ovirane. Obiščejo ga lahko tudi gluhi, slepi in slabovidni.

Dom kulture Velenje

Izvedba nekaterih dogodkov za gluhe in naglušne preko indukcijske zanke.

Rdeča dvorana

Najem dvorane za dvoranske športe. Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

Bazen Velenje

Kopanje in plavanje.  V manjšem bazenu je temperatura vode primerna za dojenčke in malčke. Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

Hotel Paka Velenje

Nastanitvena in gostinska ponudba. Poleg obstoječe kulinarike na željo gosta pripravijo tudi prilagojen meni za vegane, diabetike in vegetarijance. Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

Mladinski hotel Velenje

Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

Restavracija DK Velenje

Poleg obstoječe kulinarike na željo gosta pripravijo tudi prilagojen meni za vegane, diabetike in vegetarijance. Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

Vila Herberstein Velenje

Poleg obstoječe kulinarike na željo gosta pripravijo tudi prilagojen meni za vegane, diabetike in vegetarijance.  

Muzej usnjarstva na Slovenskem

Voden ogled muzejskih zbirk. Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.

Terme Topolšica

Terme so poznane kot prvovrstno zdravilišče, predvsem za zdravljenje bolezni dihal, lažjih kroničnih obolenj srca in ožilja, revmatizmov, obolenj hrbtenice in sklepov ter premagovanje stresa. Specializirani so tudi na področju rehabilitacije ljudi s Parkinsonovo boleznijo in multiplo sklerozo. Preverite njihovo ponudbo v medicinskih paketih, ki jih ponujajo. Dostop je omogočen tudi gibalno oviranim osebam.
Gugalnica za gibalno ovirane
Gugalnica za gibalno ovirane

Centralno otroško igrišče

Velenje se je kot ena izmed prvih občin pridružila projektu Nasmeh z gugalnice in na otroškem igrišču v centru s postavitvijo prve gugalnice za gibalno ovirane otroke tudi njim omogočila aktivno preživljanje prostega časa.