SI
03 896 17 15 03 896 17 15
PISAVA
VELIKOST

CTRL+ ZA POVEČAVO
CTRL- ZA POMANJŠAVO

VELIKE/MALE
STIL

Otroška igrišča

Otroški zemljevid Velenja

Velenje je mesto prijazno in dostopno prav vsem! Posebno pozornost namenjamo tudi otrokom, zato smo za vas pripravili prav poseben zemljevid mesta, kjer boste našli namige za preživljanje prostega časa v Velenju in mnoge druge koristne informacije. Zemljevid si oglejte s klikom na sliko, ali pa poiščite svoj izvod v TIC Velenje!

Mestno otroško igrišče

Mestno otroško igrišče v Velenju je pravi igralni park, ki nudi otrokom mnogo možnosti za igro v naravi. Nahaja se v samem centru mesta in je dostopno tudi invalidnim osebam. Dobro varovano in vzdrževano igrišče je živahno vsak dan od jutra do večera. Poleg precejšnjega števila igral za raznovrstne gibalne aktivnosti je na voljo tudi veliko travnatih površin ter kotičkov za počitek. Seveda ne manjka tudi toaleta s previjalnico. V spomladanskem in poletnem času je tukaj tudi prizorišče za mnoge otroške prireditve. Poleg mestnega otroškega igrišča ima Velenje kot otrokom prijazno Unicefovo mesto  še veliko drugih manjših tematskih igrišč ob vrtcih ter Pikino igrišče ob Velenjskem jezeru.

Lokacija: ob centru mesta, zraven Avtobusne postaje Velenje

Otroško igrišče ob Velenjskem jezeru

Naši najmlajši bodo zagotovo uživali na raznovrstnih igralih na igrišču. Prava poslastica zanje pa je nedvomno velik peskovnik z mivko, kjer bodo lahko zgradili gradove, spekli mivkine potičke in številne druge dobrote. Igrišče je del prireditvenega prostora Pikinega festivala, temu primerno, pa se tam nahaja tudi pravljična Vila Čira Čara. 

Lokacija: ob Velenjskem jezeru, pod Restavracijo Jezero

Pustolovsko energetsko igrišče Rudarska vas

Namen igrišča je otroke preko igre poučiti o obnovljivih in neobnovljivih virih energije, energijski učinkovitosti ter varčevanju z energijo. Igrala so zasnovana tako, da bodo lahko njihovi uporabniki s pomočjo gibanja, lastne kinetične energije, proizvedli svetlobo ali v gibanje pognali del igrala. Tako bodo lahko uporabniki s spustom po žičnici sprožili vrtenje spiral, s sprehodom skozi tunel prižig luči, z nalaganjem lignita na vozičke pa žarenje luči na energijsko optimiziranih tablah. Dodaten vir energije na igrišču je sončna svetloba, ki jo v električno energijo pretvarjajo fotovoltaični paneli. 

Lokacija: Sončni park, zelenica ob Vili Rožle

Igralo na Velenjski plaži

Mestna občina Velenje je na Velenjski plaži namestila novo otroško igralo, ki je prilagojeno tudi za otroke s posebnimi potrebami.
Igralo je izdelalo podjetje Veplas, kjer so za osnovno konstrukcijo uporabili kakovosten kostanjev les, v kombinaciji s hrastom. Igralo je sestavljeno iz hiške, večje terase, plezalne mreže, pohodnih in prevoznih podestov, table »piši-briši«, lesenega ksilofona in tobogana. Igralo je prilagojeno tudi za otroke s posebnimi potrebami, saj omogoča dostop z invalidskim vozičkom. Tobogan in podesti so širših dimenzij. Oprijemala na igralih so narejena iz čvrstega materiala in ne vrvi, dodatna igrala pa spodbujajo razvoj senzoričnih in motoričnih sposobnosti.
Igralo, ki omogoča adrenalinsko doživetje in razvija otroško domišljijo, lahko hkrati uporablja več otrok, starih od 3 do 12 let.

Lokacija: Velenjsko jezero

Tresimirjev park

Otroško igrišče je poimenovano po šoštanjskem liku knezu Tresimirju, ki naj bi se tod naselil s prvimi staroslovenskimi priseljenci. Obsega bogat izbor igral za različne starostne skupine otrok, kot so 30 m žičnica, vrtiljak, račke na vzmet, gugalnice, didaktična igrala, tobogane, peskovnik, grad s štirimi hiškami, tunel, gugalnico z mrežo, igrala za plezanje - pajek mreža in igrala za ravnotežje. Vsak otrok lahkot tukaj najde igralo zase, starši pa priložnost za oddih pod baldehinom krošenj mogočnih dreves. Drevesa v poletnih dneh nudijo obiskovalcem prijetno senco. Na igrišču se nahaja tudi toaleta.
Informacije o obratovanju: vsak dan od 8. do 20. ure.

Lokacija: Šoštanj, v neposredni bližini Družmirskega jezera